یک رژیم غذایی متعادل برای حفظ سلامت بدن ضروری است، بخصوص برای کسی که دچار دیابت شده باشد. بسیاری از مردم فکر میکنند که یک ماده غذایی پرکربوهیدرات مثل برنج گزینه خوبی برای گنجاندن در رژیم غذایی است. مصرف کربوهیدرات با بیماری دیابت رابطه دارد. دیابت به شرایطی گفته میشود که بدن با تولید یا استفاده از انسولین مشکل پیدا کند. در نتیجه بدن قند خون یا گلوکز را به طور موثر ذخیره میکند. گلوکز در بدن انسان از غذای حاوی کربوهیدرات تأمین میشود. با این احوال ممکن است این سؤال برایتان ایجاد شود که خوردن برنج برای دیابتیها مجاز است یا خیر.
خوردن برنج برای دیابتیها مجاز است؟
یک شخص مبتلا به دیابت نباید به طور کلی از کربوهیدرات پرهیز کند. ولی لازم است که درباره نوع و کمیت غذاهای حاوی کربوهیدراتی که میخورد، فکر کند.
انواع مختلفی از برنج موجود است که برخی از آنها از سایر انواع سالمتر هستند.
در این نوشته ما نگاهی داریم به نقشی که برنج میتواند در رژیم غذایی دیابتیها بازی کند. همچنین درباره اینکه چه نوع برنجی مناسب است، چطور باید آن را انتخاب کنیم و چطور باید آن را بپزیم خواهیم گفت.
کربوهیدرات برنج را قبل از مصرف بسنجید
برنج کربوهیدرات بالایی دارد. برخی از انوع برنج مثل برنج قهوهای جزو غلات کامل حساب میشوند. طبق تحقیقاتی که درباره دیابت انجام شده افراد دارای دیابت باید حداقل نیمی از کربوهیدرات دریافتی خود را از غلات کامل تأمین کنند.
غلات کامل، کربوهیدراتهای پیچیدهتری دارند که زمان بیشتری میبرد تا در بدن ما شکسته شوند. این باعث کاهش خطر شوک قندی خواهد شد.
چیز دیگری که باید هنگام انتخاب برنج به آن توجه کنید، این است که بدانید آن برنج چه میزان کربوهیدرات دارد.
اینکه بدانید چطور باید مقدار کربوهیدرات را اندازه بگیرید، مهم است. بعضی از افراد دارای دیابت، از انسولین تزریقی استفاده میکنند. دانستن مقدار کربوهیدرات مصرفی میتواند در تعیین دوز مصرفی انسولین اثر بگذارد.
برای افراد دیابتی مصرف ۴۵تا۶۰ گرم کربوهیدرات در هر وعدهی غذایی مجاز است. این مقدار حدودی است و ممکن است برای هر بیمار نسبت به شرایط خاصش متفاوت باشد. یک سوم فنجان برنج حاوی ۱۵ گرم کربوهیدرات است، که شامل یک چهارم تا یک سوم کل کربوهیدراتی است که مصرف آن در یک وعده مجاز است.
خوردن چه برنجی برای دیابتیها مجاز است؟
مقیاسی بنام شاخص گلاسمیک در مواد غذایی وجود دارد که نشان میدهد سرعت هضم غذاها نسبت به قند و جذب آنها در خون چقدر است. هر چه شاخص گلاسمیک غذایی بالاتر باشد، مقدار قند خون با سرعت بیشتری افزایش مییابد و دیابتیها باید در خوردن آن احتیاط کنند.
برنج سفید، فیبرش را از دست داده و دارای شاخص گلاسمیک بالایی است. برنج قهوهای فیبر بیشتری دارد و شاخص گلاسمیک آن پایینتر است.
انواع مختلف برنج دارای شاخصهای گلاسمیک متفاوتی هستند. برنجهای دانه بلند و برنج باسماتی(نوعی برنج هندی) دارای شاخص گلاسمیک پایینتری نسبت به برنجهای دانه کوتاه یا بسیار سفید هستند. بهتر است برنج قهوهای را هم مخلوط با حبوبات درست کنیم تا این شاخص را پایینتر بیاوریم.
برنج قهوهای از نظر کربوهیدرات با برنج سفید برابر است با این تفاوت که فیبر و مواد مغذی دیگری دارد که آن را برای بیماران دیابتی مناسبتر میکند.
پس بر خلاف تصور ما خوردن برنج برای دیابتیها مجاز است. بیماران دیابتی هم میتوانند برنج را همچنان در رژیم غذایی خود نگه دارند اما باید به نوع و مقدار آن توجه کنند و آن را درست مصرف کنند.
برای مشاوره خرید انواع برنج ایرانی و شناخت خواص هر یک با ما در شالیزار تماس بگیرید.